האם ולמה צריך לבדוק את הכלונסאות? באילו שלבים של תהליך הבנייה מתבצעת בדיקת כלונסאות? איך מתבצעת הבדיקה כאשר הכלונסאות יצוקות כבר בתוך האדמה ולא ניתן לגשת אליהן? מהם הנתונים שניתן להפיק באמצעות הבדיקה? מדוע כל כך חשוב לבצע את הבדיקה לפני שמתקדמים לשלב הביסוס והשלד? בשורות הבאות נפרט את כל מה שאתם צריכים לדעת על בדיקת כלונסאות ועל הגופים המקצועיים שמבצעים את הבדיקה.
כיצד מוחדרים כלונסאות לאדמה?
בדיקת כלונסאות היא בדיקה המיועדת לבדוק את שלמותם המבנית, יציבתם והיציקה המקיפה את כלונסאות הברזל המשמשים כיסודות מבנה. כלונסאות אלה הם למעשה כלובים של מוטות ברזל עליהם יוצקים את הבטון אל תוך האדמה על מנת ליצור בטון מזוין וחזק שיחזיק את המבנה. בשלב ראשון מבוצע קידוח בתוך האדמה, קידוח שמיועד לרדת עד שכבת קרקע קשה עליה יישענו היסודות. בשלב הבא מוחדרים הכלונסאות אל תוך הקדחים כשחלקם העליון בולט במעט מעל פני הקרקע. לבסוף מבוצעת יציקת בטון הממלאת למעשה את הקדח בבטון, עוטפת את הכלונסאות מכל עבר ויוצאת למעשה את היסודות.
מדוע נדרשת בדיקה של הכלונסאות?
בתהליך יציקת הבטון עלולים להיווצר ליקויים שונים, שחלקם מינוריים וחלקם יכולים להשפיע בצורה דרמטית על חוזק היסודות. כך למשל, כיסי אוויר משמעותיים בתוך יציקת הבטון יכולים להחליש מאוד את החוזק המבני הכולל של היסוד. סדקים, דפורמציות ואפילו שברים במוטות הברזל של הכלונסאות יכולים גם הם לפגוע בחוזק מבני זה. בדיקת הכלונסאות מיועדת לוודא כי ליקויים מעין אלה אינם קיימים ואם קיימים, יש להגדיר אותם, לאתר אותם ועל פי הצורך גם לבצע תיקון נקודתי.
כיצד מבוצעת בדיקת כלונסאות?
בדיקת הכלונסאות היא בדיקה המבוצעת באמצעות גלי קול במסגרת בדיקה סונית או אולטרה סונית. שני סוגי הבדיקה מבוצעים בצורה שונה ובאמצעות ציוד שונה כשכל סוג מיועד לסוגים שונים של כלונסאות. הבדיקה הסונית מיועדת לבדיקת יסודות רגילים של מבנים פרטיים ואפילו בניינים משותפים בעוד בדיקה אולטרה סונית מיועדת לבדיקת יסודות גדולים ורחבים, למשל של גשרים, מחלפים, מגדלים רבי קומות, מבני תשתיות גדולים וכדומה.
בדיקה סונית מבוצעת באמצעות מתן מכת פטיש פלסטיק על אחד מקצות מוטות הברזל של הכלונס, אשר בולט החוצה מעל יציקת הבטון. מכה זו שולחת גל קול אל תוך הכלונס. גל קול זה יורד עד קצהו התחתון של הכלונס וחוזר בחזרה מעלה דרך קצה מוט ברזל אחר של הכלונס. אל המוט הזה מחובר חיישן הקולט את גל הקול החוזר ומתעד אותו אל תוך מכשיר בדיקה ייעודי. הרעיון הוא פשוט: בהתאם לפער שבין גל הקול שנשלח ובין גל הקול שהוחזר, ניתן לגזור שורה של נתונים על המסלול שעשה גל הקול. כך למשל, כיסי אוויר בתוך הבטון יגרמו לדעיכה משמעותית יותר של גל הקול, וכך גם שבר או דפורמציה בברזלי הכלונס.
בדיקה סונית לכלונסאות
בדיקה אולטרה סונית היא בדיקה שלצורך ביצועה יש להחדיר שני צינורות פלסטיק לצידי הכלונס לפני ביצוע יציקת הבטון. המשמעות היא שצינורות אלה שמיועדים לצורך ביצוע הבדיקה בלבד, הופכים למעשה לחלק בלתי נפרד מיסודות המבנה. לצורך ביצוע הבדיקה, מחדירים דרך צינור אחד משדר גלי רדיו ודרך צינור שני מקלט גלי רדיו. את שני אלו מחדירים עד תחתית הכלונס ולאחר מכן מתחילים להרים אותם בצורה איטית. לאורך תהליך ההרמה שולח המשדר פולסים של גלי רדיו הנקלטים על ידי המקלט ומתועדים אל תוך מכשיר הפענוח.
בשני המקרים, לאחר שכל הנתונים מתועדים אל תוך מכשיר הפענוח, מבוצע ניתוח של הנתונים ובהתאם לכך מצביעים אנשי המקצוע על כל הליקויים שנמצאו, אם נמצאו, במסגרת דו"ח המלצות המוגש ללקוח. בשני המקרים, הבדיקה צריכה להתבצע כחמישה ימים לאחר יציקת הבטון, כאשר הבטון התייבש לרמה שמאפשרת את ביצוע הבדיקה. בשני המקרים, הבדיקה גם צריכה להתבצע על פי הוראות התקנים הרלוונטיים על מנת להבטיח רמת דיוק מקסימלית ומניעת הפרעות סאונד של לכלוכי בטון, רכיבי ברזל משוחררים שמונחים על גבי הבטון וכן הלאה.
מדוע כל כך חשוב לבצע את הבדיקה?
בדיקת כלונסאות היא בדיקה סופר חשובה שמיועדת לספק תמונה מהימנה לגבי מצב היסודות לפני שממשיכים הלאה עם תהליך הבנייה. ישנם לא מעט מקרים בהם במסגרת בדיקה זו מתגלים ליקויים שפשוט צפויים לסכן את יציבותו המבנית של המבנה שעתיד להיבנות עליהם, ובמקרה זה לא יקבלו היסודות את אישורו של הקונסטרוקטור לפני ביצוע התיקונים הנדרשים. ליקויים ביסודות המבנה יכולים להוביל להופעת סדקים משמעותיים לאורך חיי המבנה, לשברים ופגמי בטון שהולכים ומתהווים עם הזמן ובמקרי קיצון אפילו לקריסה של חלקי מבנה. על כן, לפני שממשיכים הלאה עם בניית המבנה, חשוב מאוד לוודא שהכלונסאות והיסודות כולם עומדים בסטנדרטים ההנדסיים הנדרשים, ואת זה עושים באמצעות בדיקת כלונסאות מקצועית.
מי מבצע את הבדיקה?
בדיקת כלונסאות מבוצעת כיום על ידי חברות המציעות שירותים הנדסיים לענף הבניין. הבדיקה דורשת ציוד מקצועי מתאים, ידע מקצועי ואנשי מקצוע שיודעים לבצע את הבדיקה בצורה המדויקת ביותר ולפענח גם את הניואנסים הקטנים ביותר שמתקבלים במסגרת הבדיקה. תנודת סאונד קטנה שיכולה להיראות לאדם חסר ניסיון כתנודה מקרית, יכולה להוות סממן לתקלה משמעותית יותר בעיניו של איש מקצוע בעל ניסיון ולכן חשוב לבצע את הבדיקה בסיוע אנשי מקצוע המתמחים בתחום זה ואוחזים בניסיון הנדרש על מנת להבטיח את מהימנות תוצאות הבדיקה. עלות הבדיקה משתנה כמובן בהתאם לסוג הבדיקה המבוצעת, מספר היסודות, תנאי השטח והמוניטין של מבצע הבדיקה ובכל מקרה, מומלץ תמיד לבחור באיש המקצוע הנכון יותר מאשר באיש המקצוע שמגיש את ההצעה הזולה ביותר.