מהם כלונסאות ומהי חשיבותם?

ובכן, לא יהיה זה נכון לומר שהכלונסאות מהווים את הרכיב החשוב ביותר בבית, אבל בהחלט ניתן לומר שהכלונסאות יכולים להשפיע על יציבות וחוזקו המבני של המבנה בצורה דרמטית. הכלונסאות הם למעשה רכיבי הברזל שאיתם בונים את יסודות המבנה ואשר סביבם יוצקים את הבטון שממנו יהיו עשויים יסודות המבנה. כלונס הוא למעשה אוסף של מוטות ברזל באמצעותם יוצרים מעין מסגרת מלבנית שנמתחת לאורך המוטות. לאורכם מותקנות מסגרות ברזל השומרות על המבנה המלבני לכל האורך וכן מבוצעים חיזוקים ושזירות של חוטי ברזל בתוך הכלונס בכדי להגביר את יציבותו ואת חוזקו המבני. בכדי להשתמש בכלונסאות לצורך יסודות למבנה, יש לבצע תחילה קידוח בקרקע אליו יוחדרו למעשה הכלונסאות. קידוח זה מבוצע על ידי אנשי מקצוע המתמחים ספציפית בתחום זה ובאמצעות מכשור המיועד בדיוק לכך. במסגרת תכנית הבנייה מוגדרים מספר פרמטרים שעל פיהם יש לבצע את הקידוח ובראשם עומק הקידוח וקוטר הקידוח. פרמטרים אלה מוגדרים ומאושרים על ידי קונסטרוקטור שהוא מהנדס בניין בעל הסמכה ייעודית בתחום יציקות הבטון והכלונסאות. .

כיצד נקבע העומק וקוטר קדח הכלונס?

כפי שנגלה לאחר מכן, אחד הפרמטרים המרכזיים שניתן לבחון באמצעות בדיקה סונית הוא הפרמטר של עומק הכלונס ולפרמטר הזה ישנה חשיבות דרמטית באיכות היסודות. בשלב התכנון של המבנה וגיבוש תכנית הבנייה, מעורבים שורה של אנשי מקצוע ביניהם גם יועצי קרקע. יועצים אלה אמורים לבחון את המאפיינים הגאולוגיים של הקרקע ולהכריע מהו העומק שבו יוכלו היסודות לפגוש את שכבת הסלע הקשיח, סלע הגרניט שעליו ניתן להישען. בהתאם לכך, נקבע עומק הקידוח של הכלונסאות. בהתאם לכך, לקידוח הכלונסאות עד לעומק הדרוש ישנה חשיבות דרמטית, שכן אם הקידוח לא יהיה עמוק מספיק, ייתכן שהבית כולו לא יישען כלל על שכבת סלע קשיח אלא על אדמה רכה, מה שיפגע בחוזקו המבני, יגרום להופעת סדקים רבים ברחבי הבית ואולי אף יפגע ביציבותו לאורך זמן. אם הקידוח הוא עמוק מדי, ייתכן שאין בכך בעיה כל עוד היסודות שייבנו עדיין יישענו על גבי שכבת הסלע הקשיח.

קוטר הקידוח

קוטר קדח הכלונסאות נקבע באמצעות מהנדס בניין שקובע מהי כמות החומר שצריך ליצוק ליסודות המבנה על מנת לספק לו את הבסיס החזק הנדרש לו ובהתאם לכך נגזר גם גודל הכלונס, רוחבו וקוטר הקידוח שיאפשר את החדרת הכלונס ואת יציקת הבטון סביבו. חשוב להבין כי כל השלבים הללו של תכנון יסודות המבנה וקביעת הפרמטרים שעל בסיסם ייבנו היסודות הם שלבים מכריעים בתהליך התכנון וכל מרכיב בהם צריך לעבור בחינה ואישור של מהנדס בניין קונסטרוקטור. ללא אישור וחתימת הקונסטרוקטור על מרכיבי היסודות והכלונסאות, לא ניתן לאשר את תכנית הבנייה ולא ניתן להמשיך כלל בבנייה